50 גוונים של (השוק) האפור

Credit: Photo by Markus Spiske on Unsplash 

נקלעתם לחובות, נכנסתם ללחץ וניסיתם לפתור את הבעיה על ידי הלוואה מהשוק האפור. למעשה נכנסתם לבעיה עמוקה יותר. ועכשיו אחרי שכבר שילמתם את מה שלוויתם, ממשיכים ללחוץ עליכם לשלם ריביות מטורפות. עו"ד תומר רבינוביץ' מסביר מה לעשות וממה להימנע כדי לנסות להיחלץ מהבור האפור.

לפני שבוע ישבתי במשרדי עם ש' ששקוע עד הצוואר בחובות, בין היתר גם לשוק האפור.

במשך שעתיים ניסיתי להסביר לו שהאנשים הנחמדים שנתנו לו כסף כשהוא היה במצוקה, וגם הכירו לו חברים שלהם – נחמדים לא פחות – שהלוו לו כספים נוספים, הם לא באמת חברים שלו, ובטח לא עשו את זה מתוך דאגה למצבו הכלכלי.  

ה"חברים" האלו הם לא מעל החוק, וגם אם הוא הסכים לשלם להם ריבית של 10% בחודש(!) זה עדיין לא הופך אותה לחוקית, מה שאומר שמבחינה משפטית הם בעצם אלו שחייבים לו כסף.  

הזכרתי לו גם שהוא ישב אצלי שנה קודם, עם אותה בעיה של חובות – ושמאז הבעיה רק גדלה, ובינתיים הוא הצליח לסבך בחובות גם את הבן שלו, את אמא שלו ואת חמותו, והחובות – באופן מפתיע – רק גדלו.

נאלצתי להזהיר אותו שכל עוד הוא ימשיך לשלם, הם ימשיכו ללחוץ- פשוט כי זה מצליח להם- והדרך היחידה להפסיק את מחול השדים הזה היא להגיד להם שזהו, נגמר. שילמתי את מלוא חובי, ואין לי מה לשלם יותר (אה, כן, וגם תדעו שכל השיחות אתכם מוקלטות…). הצעתי גם שייתן להם את המספר שלי, ושאני כבר אסביר להם את זה.  

מי שלא הסתבך עם השוק האפור פשוט לא מבין

במשך שעתיים שלפתי כל שפן אפשרי מהכובע, אבל כל מה שהיה לו להגיד לי זה שאני פשוט לא מבין, ושהאנשים האלו אף פעם לא יעזבו אותו.  

אני מניח שבמידה מסוימת הוא צודק. גם אחרי עשרות מקרים כאלו, אני לא באמת מסוגל להבין את המצב שהוא נמצא בו, את הפחד, החרדה, החשש מכל צלצול טלפון ומכל דפיקה בדלת. למרות שכל ניסיונות השכנוע שלי נשמעו לו ממש הגיוניים, הרגש משחק תפקיד חשוב יותר מהשכל ולכן גם אני הרגשתי שלא באמת היה לי אצלו סיכוי מול השוק האפור.   

אבל הדבר שהכי הדהים אותי בכל הסיפור, זה שגם אחרי שעתיים, כשהבנאדם מתפרק לי מול העיניים ובוכה- בדמעות- שהוא לא יכול יותר, ושהחובות הרסו לו את החיים – הוא עדיין הרגיש מחוייב להחזיר להם את הכסף, "כי הם עזרו לי כשהייתי צריך".  

לחץ לא מתון, בלי רחמים ובלי מצפון

מלווים בשוק האפור הם עבריינים מתוחכמים מאוד. הם מזהים אנשים במצוקה כלכלית מקילומטר, ויודעים "להחליק" להם הלוואה בדיוק כשהם הכי זקוקים לה. הם גובים ריביות פסיכיות (כבר אמרתי 10% בחודש?) שאסורות על פי חוק, ועדיין מצליחים לגרום ללווים להרגיש שהם לא בסדר כשלא עמדו בתשלומים.  

רובם לא ישתמשו באלימות אמנם- בטח לא בשביל סכומים קטנים- אבל אם אתם חייבים להם כסף הם ידאגו להתקשר אליכם אין ספור פעמים ביום, לפרגן לכם בלא מעט ביקורי בית, יגיעו אליכם עבודה, לבית של ההורים, לאחים, "לבקר" את הילדים שלכם בביה"ס ויעשו כל מה שרק אפשר כדי שלא תתבלבלו בסוף החודש, כשתתלבטו אם לשלם להם או לשלם את המשכנתא.

אין להם בעיה לקחת מכם את כל מה שיש לכם, וגם את מה שאין. ואם אפשר שתביאו צ'קים של האח או של הילד, מה שבא ברוך הבא. העיקר שתמשיכו לשלם את ה"ריביות". ואל תצפו לרחמים, כי מצפון לא ממש הולך יד ביד עם רדיפת בצע.  

להסתכל לאפור בעיניים

בתור התחלה – לא לקחת מהם הלוואות! זה פשוט לא שווה את כאב הראש. שווה גם לקחת בחשבון שאם הגעתם לשלב שבו אף מוסד אחר לא מוכן לתת לכם הלוואה והמפלט היחיד הוא השוק האפור, כנראה שהגיע הזמן לעצור וללכת לייעוץ משפטי. כנראה בין כה וכה הגעתם לגובה חובות כזה שלא תוכלו לעולם להחזיר- גם אם תצליחו לקבל עוד הלוואה מהשוק האפור שאתם חושבים שתיתן לכם אוויר לנשימה.  

אם כבר הסתבכתם עם מלווים בשוק האפור – קחו אותם לזירה המשפטית. שם הם פחות חזקים. הקליטו את השיחות, שמרו את הודעות הוואטסאפ ותפנו אותם לעוה"ד שלכם. כאשר הם נוקטים בפעולות שחוצות את בגבול, אל תהססו ותפנו מיד למשטרה, זה חשוב גם להגנתכם וגם כתיעוד למעשים שלהם (רק כדאי שתביאו אתכם כל ראיה אפשרית כגון הקלטות והודעות).  

תנו לי להשקיט לכם את המצפון

אם תעשו חשבון קצר תגלו שברוב המקרים כבר שילמתם את כל קרן ההלוואה, וגם את הריבית המקסימלית המותרת בחוק (כ-7.5% לשנה). כל מה שמעבר לזה – אתם זכאים לתבוע בחזרה, ומי שכבר קיבל את הכסף שלו לא ימהר להסתבך בפלילים רק כדי לגבות עוד אלא יעדיף לעזוב אתכם בשקט ולעבור לקרבן הבא, אבל בשביל זה תצטרכו להיות עקביים וכמובן לפעול לאחר שפניתם לקבלת סיוע משפטי מוקדם ככל האפשר.

מאמרים נוספים בנושא...

חוב ללא תחתית – חובות וחדלות פירעון בחברה הערבית

מחקר חדש של מרכז אדוה מפנה את הזרקור לבעיית החובות בחברה הערבית בישראל: כלכלת האשראי בישראל הולכת ופורחת, ואיתה צומחים חובות משקי הבית. אך לא כל החובות נבראו שווים: כפי שנבקש להראות במסמך זה, האוכלוסייה הערבית בישראל חשופה יותר למצוקה כלכלית. כך היא נדחקת לנטילת הלוואות מסוכנות בשוק האפור. הלוואות אלה קשורות לא אחת בפשע המאורגן, ומזינות אותו.

קרא עוד »

יישום חוק חדלות פירעון כפגיעה בזכות לקיום מינימלי בכבוד

במלאת חמש שנים לחקיקת חוק חדלות פירעון, נראה כי האופן בו הוא מיושם מרוקן אותו מהבשורה העיקרית שהוא נשא עמו, ופוגע בזכות לקיום בכבוד של חייבים הנאלצים להשתתף בהליך. כל הפרטים במאמר של עו"ד תומר רבינוביץ' מנכ"ל דף חדש ושל אופק חביב, בבלוג של מרכז מינרבה לזכויות האדם

קרא עוד »
הלוואות

אל תעשו את זה!

אל תקחו
הלוואה!

אל תגעו
בפנסיה!

אל תמשכנו
את הבית!

אל תחתימו
ערבים!

בואו לראות את שמונת הטיפים שלנו למי שנכנס לחובות

דילוג לתוכן